Pamuk

Pamuk hasadının ağustos-eylül ayı gibi başlamasıyla birlikte çırçır tesisleri yavaşça devreye girmeye başlamaktadır. Çırçır işletmelerinin üretmiş olduğu çiğiti (pamuk tohumu) Paymar işletmelerimiz kırıma hazırlamak üzere hassas kriterleri nezdinde satın alır. Alınan çiğitlerin yabancı maddelerinin az olmasına mümkünse makinalı hasat ile toplanmış pamuklardan üretilmiş olmasına büyük önem verilir. İşletmemiz tohumun çırçır işletmelerinde fazla süreyle stoklanması neticesinde oluşabilecek çikolatin zararına karşı tedbirli olarak alım yapar. Alınan çiğitler temizleme aşamasından geçirildikten sonra sırasıyla kırma, vals, pres, ekstraksiyon ve rafine ünitelerinden geçirilerek tesisimiz yağ, küspe, linter ve kabuk elde eder. Fabrikanın ana işletme konusu olan hammaddesi pamuk olmakla birlikte sezonluk ortalama 40.000 ton civarında çiğit işlemesi gerçekleştirilmektedir.


Pamuk Yağı

İşletmemiz günlük olarak prosesinden çıkan ham yağının yanında yüksek rafinasyon kapasitesini doldurabilmek adına 3. Firmalardan da ham pamuk yağı alarak seperatörlerini çalıştırmaktadır.

Linter

Kullanım alanlarında çeşitlilik yaratmak adına firmamız çiğit tohumundan 2 defa elyaf kesimi yapmaktadır. Bu elyaflar ortalama 250 şer kiloluk balyalar halinde sevkiyata hazır hale getirilmektedir.

Çiğit Küspesi

İşletmemiz 1976 yılından bu yana piyasada takdir görmüş olduğu %33 protein değerindeki ekstraksiyon toz küspesini halen aynı standartlarda piyasaya sunabilmenin haklı gururunu yaşamaktadır.

Kabuk

Çiğit tohumu kırıldıktan sonra dış yüzeyde kalan halen yüksek besin değeri taşıyan kabuk küçükbaş hayvan yemi olarak sektörde büyük talep görmektedir.